Jedzenie jest kluczową potrzebą do przeżycia dla wszystkich
żywych organizmów w tym człowieka. Nic więc dziwnego, że znaczenie jedzenia
odzwierciedla się w kulturze i mitologii. Człowiek, jako istota wszystkożerna
od pradziejów próbowała różnych pokarmów, więc zawsze mieli szerokie pole do
popisu. Zazwyczaj jedzenia dotyczyły zakazy. Do naszych czasów w religie
zakazują spożywania niektórych produktów, a inne wręcz polecają.
Religia, która przykłada do jedzenia największą uwagę jest
Judaizm. Powołano prawo określające, co
można, a czego nie można spożywać. Oczywiście to koszerność. Głównie dotyczy
ono mięsa. I tak wyznawca judaizmu może spożywać mięso zwierząt przeżuwających
i parzystokopytnych. Zakazane jest spożywanie mięsa konia, osła, wielbłąda,
świstaka, królika, zająca, świń. Wodne zwierzęta dopuszczone do zabicia to te,
które mają płetwy i łuski. Prawo Mojżeszowe określa również jak ma być to mięso
pozyskane. Jedzenie mięsa zwierzęcia, które było chore lub umarło bez przyczyny
jest zakazane. Mięso powinno pochodzić z uboju rytualnego, które polega na
przecięciu tętnicy. Zwierze musi się wykrwawić, ponieważ krew jest nieczysta.
Nie należy też spożywać mięsa z produktami mlecznymi.
W Islamie zakazanym mięsem jest wieprzowina. Świnia uchodzi,
w brew prawdziwe, za zwierzę brudne. Islam bardzo mocno rozdziela nie tylko
zwierzęta, ale i przedmioty, części ciała na czyste i nieczyste. Jednakże
głównym powodem dla którego nie hodowano świń były ich potrzeby. Chociaż w
neolicie Bliski Wschód porastały lasy wtedy hodowano tam świnie, to z czasem,
lasy przekształciły się w pustynie. Na bliskim Wschodzie ceniono bardziej
zwierzęta, które dawały mleko, które było cenniejsze od mięsa. Z braku miejsca
do przechowywania jedzono mało mięsa. Święta przywalały na zabicie cennego
zwierzęcia.
Ale nie tylko produkty pochodzenia zwierzęcego wzbudzały
kontrowersję. W Indiach, gdzie rozwijały się całkowicie odmienne religie, które zakazywały spożywania mięsa w ogóle.
Głównie dżinizm. Ahinsa oznacza
niekrzywdzenie, to ona była fundamentem wielu religii. Wegetarianizm był też
bardzo ważny dla zaratuszrianizmu i Pitagorejczyków. Bramini odmawiają
spożywania również mleka i jajek, będących produktem cierpienia i
wykorzystywania zwierząt. W Hinduizmie i Buddyzmie nie jada się cebuli ani
czosnku.
Mleko i jego pochodne bez których trudno większości naszego
społeczeństwa wyobrazić sobie życie codzienne w wielu kulturach nie jest
spożywane. Pierwsi homo sapiens nie trawili laktozy, a co 5 europejczyk nadal
nie przyswaja mleka. W Azji ten odsetek wzrasta. W Chinach nie spożywano mleka
w ogóle.
Jabłka są bardzo popularnym owocem. Nic dziwnego, że
występuje w tak wielu mitach. Już to, że niektóre wersje mówią o jabłku, jako
owocu zakazanym w Edenie, pokazuje ich znaczenie w kulturze. Tam, gdzie
panowało chrześcijaństwo kojarzy się ono z zdradliwością. W np. Chinach
natomiast symbolizuje spokój i piękno.
Kukurydza przybyłą do Europy z Ameryki, gdzie była uprawiana
na szeroką skalę. Miała swoje bóstwa, najczęściej kobiety. Majowie wierzyli w
mit, opowiadający o stworzeniu człowieka z kukurydzy. A swój kalendarz opierali
na porach sadzenia i zbioru kukurydzy, Kukurydza była darem bóstw dla ludzi,
jednym z najważniejszych. Indianie w dniu nowego roku tańczyli na część
kukurydzy. Obchodzono ten dzień po zakończeniu zbiorów. Wtedy też ofiarowano
symboliczną ilość ogniu.
- Sonia
Extra ;)
OdpowiedzUsuń